In de blog van vandaag geef ik jullie graag wat creatieve inspiratie en laat ik je zien hoe je ook zelf een lijntekening van een gezicht kan maken. Het idee voor het maken van een familieportret in lijntekening kwam toen ik op Pinterest inspiratie zocht voor het maken van een nieuwe poster voor in de woonkamer. Op Pinterest zag ik allerlei posters met abstracte lijntekeningen van gezichten. Dat idee vond ik prachtig, maar dacht meteen dat moeten geen abstracte gezichten zijn, maar de gezichten van mijn gezin. Die gezichten maken me blij en zie ik het allerliefst. Bovendien vond ik het een heel mooi idee voor een bijzonder familieportret.

In 4 stappen een lijntekening van een gezicht maken

Stap 1: Maak of kies een goeie profielfoto als basis
Omdat deze foto de basis is van je lijntekening is het belangrijk om deze goed te kiezen. Bekijk de persoon die je wil tekenen vanuit verschillende gezichtspunten. Maak daarom als je zelf foto’s gaat maken, niet maar 1 foto, maar neem een hele serie foto’s. Kies uiteindelijk die foto waar de persoon opstaat zoals hij/zij echt is. Niet te geposeerd, maar met een natuurlijke houding en gezichtsuitdrukking. Straks ga je de persoon terug brengen naar een simpele lijntekening en wil je in deze lijn de persoon herkennen. De foto hoeft op zich geen hoogstandje te zijn, als het gezicht maar goed uitkomt. Dus geen donkere schaduwen of overbelichte delen waardoor de contouren als ogen, neus of mond niet meer goed zichtbaar zijn. Ben je niet zeker of je de juiste keuze maakt? Kies dan 2 a 3 foto’s, niet meer anders verwar jezelf alleen maar. Zodra je begint met tekenen weet je of het de juiste foto is.

Stap 2: Nodig computer met een tekenprogramma
De volgende stap is om de foto in de computer te laden en een tekenprogramma als photoshop of illustrator te openen. Ik open altijd beide, want ik schuif mijn werk regelmatig heen en weer tussen beide. Open de foto in jouw favoriete programma en stel het formaat in waarop je wil werken. Voordeel van de computer is dat je het formaat altijd later weer kan aanpassen.

Stap 2: Nodig een lichtbak of een raam
Heb jij geen computer met een tekenprogramma? Dan kan je werken met een lichtbak of zelfs een raam. Belangrijk hierbij is dat je de foto op het juiste formaat uitprint. Denk er dus van te voren over na hoe groot je portret moet worden. Plak de foto op de lichtbak of tegen een raam waar veel buitenlicht door naar binnen valt en plak je tekenpapier er recht boven op.

Stap 3: Tekenen maar
Kijk goed naar de foto, welke lijnen vallen je op in het gezicht? Welke kenmerken zie je? Misschien de stralende ogen of het lachje rond de mond? Dit zijn de dingen die je wilt vatten in je tekening. Pak je pen, muis of potlood en ontspan. Denk niet te veel na, maar volg de bewegingen in het gezicht. Probeer lekker vloeiend te tekenen, straks kan je lijnen nog wat bijwerken.
Het kan zijn dat je er nu achterkomt dat de foto die je gekozen hebt je toch niet geeft wat je nodig hebt. Dat had ik bij mijn jongste dochter. De eerste foto was in de lijntekening niet wie ze was, haar persoonlijkheid kwam niet goed naar voren. Maar de tweede foto die ik probeerde gaf wel de juiste lijnen. Dus blijf goed kijken en probeer het gewoon.

Stap 4 Vereenvoudigen en verfijnen

Nu heb je waarschijnlijk behoorlijk wat lijnen op je papier staan. Kijk vervolgens welke lijnen je weg kan laten en welke lijnen je wat mooier kan aanzetten. Op je computer kan je in een tweede laag of tekengebied werken en zonder computer plaats je een nieuw papier over het eerste. Trek goeie lijnen over met een stift en laat delen weg die niet nodig zijn. Je kan helemaal je eigen stijl volgen, er is geen goed of fout. Stop als je tevreden bent met het resultaat.

Mijn Familieportret maken

Er is niets waarmee ik me meer verbonden voel dan met mijn gezin incluis onze hond Kiko en kat Yoshi, die horen er helemaal bij. Dus wilde ik ons allemaal in de lijntekening met elkaar verbinden. Eerst heb ik van iedereen apart een lijntekening gemaakt. Daarna ben ik gaan schuiven met de tekeningen om een mooie compositie te krijgen. Het grappige is dat het lijkt of de lijnen als vanzelf een verbinding met elkaar aangaan, ze vallen als een puzzel in elkaar. Alleen zo en niet anders kan dit familieportret eruit zien voor mij. Probeer het ook met jouw familie of vrienden. Verbindt de lijnen van de lijntekeningen en maak een mooie compositie.

Hopelijk vind je het leuk om ook eens te proberen een portret te maken in een lijntekening, laat me weten of het lukt. Ook leuk als je jouw portret deelt op FB, ben heel benieuwd naar de resultaten. Veel plezier!

lijntekening 4stappen
lijntekening familieportret -
kat hond irms